13-04-09

Jabbeke Remembers ! Het programma in detail

jabbeke1

jabbeke2

We willen een warme oproep lanceren aan de bevolking van Jabbeke en alle geïnteresseerden om op zaterdag deel te nemen aan de drie Herdenkingsplechtigheden.

Op deze plechtigheden zullen tal van internationale gasten aanwezig zijn, waaronder Mr. Bruce Sundlun, de piloot van de B17-F, en de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen.  Ook bijzonder is de aanwezigheid van de USAAF Spandahlem Color Guard uit Duitsland en de Passchendaele 1917 Pipes and Drums. 

Om 14.45 uur (dit is bij benadering, kan iets vroeger of later zijn) is er een eerste plechtigheid aan het monument van de B17-F Damn Yankee langs de Zomerweg, dit is op het kruispunt met de Oude Bruggeweg.

Omstreeks 16.00 uur volgen er twee plechtigheden aan de kerk te Stalhille.  Een eerste voor de burgerslachtoffers uit de oorlog, een tweede voor de twee Canadese piloten die op de begraafplaats aldaar rusten en om te herdenken dat Jabbeke in september 1944 door een Canadese eenheid, de XII Manitoba Dragoons bevrijd werd.

Op zaterdagavond om 20 uur is er het niet te missen optreden van Kelly Ann Sproul, alias KAS, die ons terug zal onderdompelen in de sfeer van de jaren veertig.

Op zondag kan men doorlopend het tentenkamp bezoeken en in de namiddag is de spectaculaire mock battle met pyrotechniek !

Scan0002222

Leve Belgie zegt de tekst aan de ommezijde van deze foto, genomen te Jabbeke-Snellegem in de tuin van Eernegemweg 31 op de dag na de Bevrijding van Jabbeke.  De man op de foto is één van de bevrijders, Milton Albert Powell uit Windsor, Ontario, Canada.

De bevrijding van Jabbeke gebeurde dus op 8 september 1944 door de XII Manitoba Dragoons.  Ze trokken op 6 september Belgie binnen en op de 7e kwamen ze te Pervijze en Nieuwpoort.  Ze kregen nog even tegenstand van onder andere de Duitse kustbatterijen die op Nieuwpoort vuurden.  De volgende dag zouden ze ook Oostende bevrijden.

Eén van de bekendste voertuigen waar de XII Manitoba Dragoons mee rondreden was de zgn. Staghound.  De Nederlander Marco Hogenkamp heeft er eentje gerestaureerd en in ere hersteld in de kleuren van deze eenheid.  Hierbij even de link, let er op, er zijn drie delen : http://www.12mbdragoons.com/stag01.html

In Nederland kwam de bevrijding van onder andere Lutten, Hoogeveen, Hardenberg door de XXII Manitoba Dragoons er in 1945.

Staghound1

Mocht u ook nog foto's willen delen van Groot-Jabbeke in de twee Wereldoorlogen of van de Bevrijding in 1944, mail ons even via de link in de linkerkolom van de site.

14:11 Gepost door Jabbeke Remembers in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

2010 Hallo,

Wordt er in 2010 weer zo'n zelfde evenement georganiseerd?

Met vriendelijke groet,
Monique Schuurbiers

Gepost door: Monique | 28-02-10

De commentaren zijn gesloten.