23-03-09

Jabbeke komt spectaculair uit de hoek met een uniek Herdenkingsweekend voor WO II op 25 en 26 april 2009 !!!

Inderdaad een nog nooit gezien evenement in de provincie West-Vlaanderen zal in het weekend van 24 tot 26 april plaatsvinden te Jabbeke.

Begin dit jaar groeide het idee vanuit de Paintball club en de Jabbeekse Sportraad om een herdenking voor de Tweede Wereldoorlog op stapel te zetten.  Later werd ook de cultuurafdeling en cultuurraad hierin betrokken en werd gekeken hoe dit praktisch kon uitgewerkt worden tot een gebeurtenis die in West-Vlaanderen nog nooit heeft plaatsgevonden.

Het objectief was om te zoeken naar een goed evenwicht tussen enerzijds het luik herdenking en herinnering naar de vele slachtoffers van deze oorlog op een waardige manier en anderzijds dit stukje geschiedenis ook terug onder de aandacht te brengen van het groot publiek.  Evenwicht die al snel gevonden werd en tot dit programma zou leiden.

Zo gaan de 101e en 82e US Airborne enerzijds  en Duitse Wehrmacht anno 1944 anderzijds hun tenten opslaan op het terrein achter de Paint-ball club langs de Varsenareweg, die dat weekend opendeur zal houden. 

De re-enactors die dit opzetten komen van de groep Call of Duty - United Soldiers uit Oost-Vlaanderen.  Zij namen diverse malen deel aan onder andere het bekende Wings and Wheels in Ursel.

297311

Op vrijdagnamiddag ontvangen ze de Jabbeekse scholen om hen kennis te laten maken met geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.  Specifiek de zesde leerjaren werden uitgenodigd om kennis te maken met deze donkere periode uit de Jabbeekse geschiedenis, en tevens hen aan te tonen dat de realiteit verre van een consolespelletje was zoals die nu in alle vormen uitkomen over de Tweede Wereldoorlog.  Op die manier moet dit event ook een vredesboodschap meegeven aan de plaatselijke jeugd, en het zal hun ook aanmoedigen om met grootouders of overgrootouders eens te praten wat hun ervaringen waren in die tijd.

Er zal ook bijzondere aandacht besteed worden aan de plaatselijke geschiedenis met onder andere het verhaal van de B17 Damn Yankee nabij de Zomerweg die hier op 1 december 1943 crashte en het POW Camp 2224 langs de Stationsstraat en dit met een tentoonstelling in het Amerikaanse kamp.

Op zaterdag 25 april is de site voor het publiek geopend vanaf 11 uur, waarbij men een statische opstelling van de voertuigen en natuurlijk ook de beide kampen kan bezoeken.

Op zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur trekt een unieke Amerikaanse karavaan met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn spoor door Jabbeke, gekoppeld aan een drietal internationale herdenkingsplechtigheden in de deelgemeenten Jabbeke en Stalhille, in het bijzijn van tal van internationale prominenten, de US Color Guard van de Amerikaanse vliegbasis in Spandahlem, militaire detachementen, Schotse pipers en een aantal internationale veteranen.

428px-USMC_Color_Guard

Ennal_28_Sep_08_18411

De eerste halte voor een plechtigheid is aan het monument van de B17 Damn Yankee langs de Zomerweg, maar de karavaan zal alle Jabbeekse deelgemeenten aandoen op een parcours van niet minder dan 25 km.  De tweede halte is het monument voor de burgerlijke slachtoffers te Stalhille en de derde aan de twee Canadese graven uit de Eerste Wereldoorlog op het kerkhof van deze deelgemeente.  Het waren trouwens de Canadezen die Jabbeke bevrijden, meer specifiek de 12th Manitoba Dragoons en dit op 8 september 1944 en dit omstreeks 11 uur in de ochtend, door het A-Squadron van de eenheid onder het bevel van Captain V.C. Stilwell, op de voet gevolgd door eenheden van de 4e Canadese Infanterie Brigade.

langemark_1652

De graven van de twee Canadese piloten te Stalhille.

Achteraf is er een ontvangst op het gemeentehuis van Jabbeke, en dit omstreeks 16 uur.  Daarna begeven de voertuigen zich terug naar de bivakzone achter de Paint-ball club, waar om 16.30 de oefening zal plaatsvinden voor het evenement van de zondag.

Ondertussen kunnen we eveneens reeds melden dat we bevestiging gekregen hebben van de deelname van de befaamde Passchendaele 1917 Pipes and Drums aan de plechtigheden.  Hiermee komt één van de allerbeste groepen uit ons eigen land het geheel nog verrijken !

zeebrugge_conf_0341

De Passchendaele 1917 Pipes and Drums

’S avonds om 19.00 uur keert Jabbeke weer helemaal terug naar de fourties, met de USO evening.  USO staat voor United Service Organisations en is een non-profit organisatie die trouwens nog altijd bestaat voor de Amerikaanse troepen.

Iedereen wordt uitgenodigd zich op te kleden naar de stijl van toen en een optreden bij te wonen van KAS, the Forces’ Sweetheart.  Dit jong getalenteerd Brits zangeresje brengt ons de muziek van toen van onder andere Vera Lyn en de Andrew Sisters ! (zie foto’s als bijlage)  Dit toegang tot dit uniek optreden, haar tweede op het Europees continent na Bastogne in 2008, is volledig gratis !

Kas heeft trouwens in 2008 reeds gezongen voor enkele overlevende veteranen van de befaamde Easy Company van het 101 Airborne, zoals Donald G MaLarkey en Earl Mc’Clung die onsterfelijk geworden zijn door de verfilming van hun verhaal in het epos Band of Brothers.  Ze heeft trouwens een zeer mooie eigen versie gemaakt van het titelnummer speciaal voor hen !  Dit zal ze te Jabbeke ook voor ons brengen, heeft ze al beloofd.

poser

KAS in uniform

Zondag 26 april heeft het publiek de mogelijkheid om vanaf 10.30 uur opnieuw de kampen en voertuigen te komen bezoeken.

Op zondagnamiddag komt een heuse finale met een re-enactment  gevecht tussen US Airborne troepen en de Duitse Wehrmacht.  Met diverse pyrotechnische tussenkomsten en de inzet van een paar kanonnen uit WO II herleef je zo de gevechten in Normandie of Bastogne.  Het zal een spectaculair gegeven worden, die normaal enkel te zien is op grote evenementen op de twee vernoemde locaties.

Jabbeke verwacht dan ook duizenden bezoekers naar dit evenement die volledig in het kader staat van het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat 65 jaar geleden begon met de landing in Normandië.   Ook op deze plechtigheden zullen de re-enactors van Call of Duty die Jabbeke aandoen trouwens dit jaar opnieuw aanwezig zijn.

Een stukje geschiedenis over de twee Canadese graven te Stalhille :

Twee Commonwealth War Graves uit de Eerste Wereldoorlog te Jabbeke-Stalhille

Op 28 mei 1918 werd boven Stalhille een DH9 omstreeks 06.20 uur in de morgen neergehaald door Flugmaat Bieber van de Seefrontstaffel Neumunster, wiens derde en laatste bevestigde overwinning dit werd.  De beide piloten werden begraven op het kerkhof te Stalhille, alwaar ze nog steeds hun laatste rustplaats hebben.  Het waren Lt. Russell McKay-Hall, die geboren werd te Woodstock Ontario op 16 januari 1893 en Lt. Frederick Holmes Reilly die 20 jaar oud was.

Hall was de zoon van John J. en Cordelia P. Hall, van Woodstock, Ontario.  Hij diende oorspronkelijk bij de Canadian Infantry (Quebec Regiment).
Reilly was de zoon van Jolliffe D. en Millicent H. Reilly, of 53, Maple Avenue, Welland, Ontario en kwam direct bij de Royal Air Force terecht.

Ze vlogen een DH9 B7674 van 98 Sqdn.  Het toestel stortte al brandend neer volgens ooggetuigen, zodat de beide inzittenden geen enkele overlevingskans hadden. 
Het oorlogsdagboek van de Seefrontstaffel Nieuwmunster meld echter dat het toestel door twee vliegtuigen van de eenheid aangevallen werd en dat het hard crashte op de grond, waarop het direct in brand vloog en volledig vernield werd met de inzittenden nog aan boord.

98 Squadron was toen nog maar een paar dagen overgeplaatst naar Coudekerque vliegveld, en in deze periode was hun doelwit vooral de haven van Oostende en ook de Brugse achterhaven voor de bombardementen die ze uitvoerden.


scan00961

De Canadese Lt. Reilly, met dank aan de familie voor de foto

Over Flugmeister Bieber is maar weinig bekend.  Vermoedelijk deed hij oorspronkelijk dienst bij het Seeflugstation Flandern II te Oostende en vervoegde daarna de Seefrontstaffel Neumunster, maar een juiste datum blijkt ons niet bekend te zijn.  Op 1 september vervoegde hij de V Marine Feldjagdstaffel.

Toch vonden we iets die toch wel wat zegt over de man zelf, nl op 19 juni 1917 landde hij met groot risico voor zijn eigen leven om zijn squadronmaat Dycke op te pikken die in de maag geschoten was, teneinde hem over te brengen naar een verbandpost, doch dit mocht niet meer baten, gezien Dycke stierf aan zijn verwonding.  Bieber haalde drie overwinningen,  zijn eerste op 19 juni 1917, zijn tweede op 24 mei 1918.  We weten tevens dat hij de oorlog overleefde.

 

Crash van de Amerikaanse bommenwerper Boeing B17 F “Damn Yankee” op 1 december 1943 te Jabbeke

Dit soort toestel, ook wel een Flying Fortress of vliegend fort genoemd, behoorde tot de 8e Amerikaanse Luchtvloot, die gestationeerd was op een 25 tal vliegvelden in het Londense.

b17fmemphisbelle

De beroemdste B17F is vermoedelijk het toestel hierboven, de Memphis Belle, verhaal die tevens verfilmd werd

De “Damn Yankee”, serienummer 42-24557,  vloog vanop Station 106 te Grafton Underwood en behoorde tot de 384e Bombardment Group, 545 Bomber Squadron van de 1 Air Division.

Op 1 december 1943 vertrokken 293 toestellen voor een bombardementsvlucht op Solingen, Duitsland, waarvan er 18 niet zouden terugkeren.

Nabij Solingen werd het toestel getroffen door de Duitse Flak (luchtafweer) en kreeg men motorpech.  Met slechts drie van de vier motoren werkend, verloor het toestel snelheid, en het contact met de rest van formatie.  Op die manier werd het dan ook een gemakkelijke prooi voor vijandelijke jachtvliegtuigen.

Op 27.000 voet werden ze ontdekt door twee Duitse Focke Wulf FW190 jachtvliegtuigen van het Jagdgeschwader 26, die nog een motor in de vernieling schoten, waardoor het verhaal helemaal over was voor het toestel die nu snel hoogte verloor.  Meer dan een halfuur verdedigde het gehavende vliegende fort zich nog, en men hoopte om er nog in te slagen de Noordzee te bereiken.

Assault_on_Damn_Yankee1

Focke Wulf FW 190's tijdens de aanval op "Damn Yankee" Domenic DeNardo's The Assault on Damn Yankee

Boven Jabbeke zou het verhaal echter een abrupt einde kennen, op nog een hoogte van slechts 300 meter was dit de laatste kans voor de bemanning om nog veilig het toestel te verlaten met de parachutes, bevel die prompt gegeven werd door de bevelhebber van de B17 F, Lt. Bruce Sundlun.

Vier mannen verlieten het toestel via het bommenluik, de co-piloot Andrew Boles, navigator Reino Jylka, radio operator Charles Snyder en rugschutter William Ramsey.  Eenmaal geland in de omgeving van de Kouter te Snellegem werden ze prompt opgepikt door een Duitse patrouille die aldaar net aan het oefenen was.

Sundlun verliet als laatste het toestel, en kort daarop maakte het toestel een scherpe linkse bocht van bijna 180° om te crashen langsheen de Zomerweg te Jabbeke.  Hij landde veilig op de grond en kreeg direct de hulp van enkele burgers.  Eén van hen hoorde bij het verzet.  En zo zou Sundlun via de befaamde ontsnappingsroute.  Hij trok naar Brugge, dan Brussel en dan naar Frankrijk.  Daar liep het bijna mis en uiteindelijk slaagde hij erin om Zwitserland binnen te geraken op 5 mei 1944. Op 12 augustus verliet hij het land weer om terug Frankrijk binnen te gaan en contact te maken met de Amerikaanse troepen.  Vandaar ging het richting Engeland, dan de USA en tenslotte zou Sundlun verder vliegen in de Pacific tegen de Japanners. 

 Sundlun verliet het leger in 1945 als kapitein en is drager van onder andere het Distinguished Flying Cross, Air Medal met cluster, Purple Heart, Chevalier de la Legion d’Honneur (Frankrijk).

Sundlun zou later gouverneur worden van de Amerikaanse staat Rhode Island, en is nog steeds in leven.

Vijf bemanningsleden van de B17 zouden het niet overleven, het waren :

S/Sgt. George C. Hayes, neusschutter-bommenrichter
S/Sgt. Harry F. Cologne, buikschutter en radio-assistent
S/Sgt. Mike J. Cappelletti, linker zijschutter
S/Sgt. Chester P. Snyder, rechter zijschutter en broer van Charles
S/Sgt. Frank (NMI) Lekas, staartschutter

Capeletti, Lekas en Snyder zijn thans begraven in het Franse Epinal, terwijl Cologne en Hayes gerepatrieerd werden na de oorlog.

De claim voor het neerhalen van de B17-F Damn Yankee werd in Jagdgeschwader 26 toegekend aan Oberleutnant Beeze, voor een B17 om 13.30 uur ten westen van Oostende.

Wijlen Wilfried Roels uit Jabbeke probeerde jarenlang om Bruce Sundlun te bereiken om zijn verhaal te horen over wat er precies gebeurde met de Damn Yankee, maar uiteindelijk zou Luc Packo later hierin slagen.  Toen het boek van zijn hand over Jabbeke 1940-1947 gepubliceerd werd op 11 november 1995, was de voormalige gouverneur en piloot van de Damn Yankee hiervoor speciaal naar Jabbeke gekomen.

Tijdens zijn bezoek werd tevens een monument onthuld langs de Zomerweg aan de overzijde van de locatie waar het toestel crashte op 1 december 1943.

 

Bron : Wilfried Roels (+) – Johan Ryheul – Luc Packo

******************************************

Enkele filmpjes ter kennismaking

Mock Battle te Vaux sur Sure waarin ook Call of Duty actief was.  De scene's met de artillerie tonen tevens een stukje wat we te Jabbeke mogen verwachten !

Met KAS :

Passchendaele 1917 Pipes and Drums

Call of Duty - United Soldiers

Call of Duty - United Soldiers - Nog een aantal foto's van andere evenementen waar ze aan deelnamen

295311

010111

20081017_Filmen_in_Westouter_02511

20081017_Filmen_in_Westouter_03411

D1

13:36 Gepost door Jabbeke Remembers in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goed initiatief! Ik vind dat de hedendaagse jeugd moet herinnerd worden aan de offers die hun voorouders deden opdat wij vrij zouden zijn.
Maar een historisch detail: waren de 82nd en 101st Airbourne Division betrokken bij de bevrijding van West-Vlaanderen? Ik denk het niet Het is maar een detail, hoor...

Gepost door: Johnsatyricon | 25-03-09

De commentaren zijn gesloten.